Herinnert u zich nog deze slogan: “Minder vlees, mevrouw, u weet wel waarom”? In 1974 werd deze boodschap geïntroduceerd. Vijftig jaar later hebben we, ondanks dat de gewenste 60%-40% balans tussen plantaardige en dierlijke eiwitten nog niet is bereikt, toch belangrijke stappen gezet.

De noodzaak van de eiwittransitie wordt inmiddels breed erkend. De vraag is niet meer óf we deze transitie moeten doorvoeren, maar hoe we dit het beste kunnen doen. Door samenwerking tussen ketenpartners, van producent tot consument, hebben we vooruitgang geboekt in dierlijke, plantaardige en hybride eiwitproducten. Gezondheid is een belangrijke factor in deze discussie. “Plantaardig als het gezonde normaal” wint aan populariteit en stimuleert de transitie. Samen werken we aan een duurzaam en gezond voedingspatroon.

In het recent gepubliceerde Impactrapport 2023-2024: Eiwittransitie en Voedselomgeving, leest u over de activiteiten en resultaten van Transitiecoalitie Voedsel van het afgelopen jaar. We belichten hoe gezondheid als thema is geïntroduceerd en hoe de samenwerking met gezondheidsorganisaties is versterkt. Daarnaast laten we zien hoe ngo’s bij het transitiedenken zijn betrokken om hen te motiveren voor hun specifieke rol in de eiwittransitie. Ook leest u over de impactvolle samenwerkingen met het bedrijfsleven en onze lobby- en beleidsbeïnvloeding in de huidige politieke context.

De Transitiecoalitie Voedsel is een coalitie van Nederlandse koplopers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. We werken aan nieuwe oplossingen voor het huidige landbouw- en voedselsysteem dat ecologisch, sociaal en economisch steeds meer vastloopt. De situatie is urgent en het spel groener spelen is niet de oplossing. Tijdens de plenaire bijeenkomst op 2 december 2019 kwamen ze met 122 man bij elkaar bij HAS Hogeschool in Den Bosch en spraken daar over de toekomstscenario’s en bijbehorende (systeem)interventies. Bureau MVO was erbij en filmde bovenstaande video over wat de TcV allemaal doet.